Leren zeilen

22-027244-nsk-teamzeilen
22-027479-nsk-teamzeilen
img-0138

Leren Zeilen

Kan je nog niet zeilen of heb je zelfs nog nooit van je leven aan boord gezeten van een zeilboot? Dat is bij ons geen bezwaar. Als lid van de RSZV kan je vanaf de basis het zeilen aanleren. Alle leden worden aangemoedigd om zeilinstructies te volgen. Instructies worden in het vaarseizoen onder veilige weersomstandigheden gegeven door onze eigen instructeurs, zonder extra kosten. Instructeurs zijn onze eigen leden met zeilervaring en een passie voor lesgeven. 

Instructies worden voor nieuwe leden gegeven in de Valk, een boot voor recreatief zeilen die je met drie of vier personen vaart. Zodra je voldoende zeilvaardigheid en -inzicht hebt, kan je een sleutelexamen doen. Als je tijdens dit examen kan aantonen dat je zelfstandig veilig en gecontroleerd met de Valk kan varen, krijg je je Valksleutel. Dit is geen fysieke sleutel maar een telekey, die je toegang geeft tot het hek van het haventerrein. Vanaf dat moment mag je zelfstandig en zonder begeleiding van een instructeur gebruik maken van onze Valken. Zo kun je bijvoorbeeld lekker uitwaaien op de plas na een dag hard gestudeerd te hebben! Chill toch? 

Kan je al zeilen en heb je je Valksleutel bij ons gehaald? Dan biedt de RSZV op verschillende manieren meer uitdaging op het water. Ga bijvoorbeeld leren Laserzeilen! De Laser is een sportieve eenmans zwaardboot waarin de rol van jouw gewicht in de boot veel belangrijker wordt dan in de Valk. Ook de J/22 kan uitdaging bieden voor je. Deze boot wordt met vier personen gevaren en is een goede boot om stappen te zetten richting het wedstrijdzeilen. Meer weten over wedstrijdzeilen of de wedstrijdboten van de RSZV? Kijk hier (link naar /lid-worden/wedstrijdzeilen)

Het is niet verplicht om instructies te volgen of je sleutel te halen. Echter worden nieuwe leden wel ten zeerste aangemoedigd om dit te doen. De RSZV is immers een studenten zeilvereniging! Bovendien zijn leden die al kunnen zeilen of in het eerste jaar hun Valksleutel halen vaak erg betrokken bij de vereniging. Samen mooie avonturen creëren op het water schept namelijk een band.

Veelgestelde vragen

Kan je bij de RSZV CWO’s halen?

Nee, de RSZV is niet aangesloten bij het CWO. Het halen van een Valksleutel is enkel een referentie van zeilniveau binnen de RSZV en heeft buiten de context van de vereniging geen verdere betekenis.  

 
Kost het geld om instructies te volgen?

Nee, instructies kan je enkel volgens als je lid bent van de RSZV. Er zitten verder geen kosten aan verbonden. Wel is het instructiesysteem gebaseerd op wederkerigheid. Dat wil zeggen dat instructeurs op vrijwillige basis tijd en energie stoppen in het leren zeilen van andere leden. Als je daar gebruik van maakt, is het wel zo netjes om ook iets terug te geven aan de vereniging. Dit kan door bijvoorbeeld een commissie te doen of zelf instructies te gaan geven als je eenmaal je sleutel hebt gehaald.

 
Wordt er naast zeilen ook gewindsurfd?

Ja! Je kan ook windsurfinstructies volgen.

 
logo-rszv-diapositief

BEZOEK

RSZV

Kralingse Plaslaan 113

3062 CD Rotterdam