Wedstrijdzeilen


Wedstrijdzeilen

Wedstrijdzeilen

Op de RSZV zijn verschillende mogelijkheden om te wedstrijdzeilen. Hieronder zullen alle mogelijkheden zo goed mogelijk uitgelegd worden. Mocht je nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de Commissaris Wedstrijden.

Valksleutel en dan?

Gefeliciteerd! Je hebt je valksleutel gehaald. Dan kan je nu verder kijken en beginnen met wedstrijdzeilen. Dan zijn er heel veel verschillende mogelijkheden binnen het wedstrijdzeilen. Als je nog nooit een wedstrijd gevaren hebt kan het een uitdaging zijn om eens een training op de J/22 te volgen. Dit kan in de vorm van een traject of een losse training. Je kan je voor deze trainingen inschrijven via de website. Elke zondag wordt er in de weekmail of via WhatsApp gecommuniceerd of deze trainingen er zijn.

Door deze trajecten en losse trainingen kan jij werken aan je zeilniveau en eventueel je wedstrijdsleutel gaan halen!

In de wintermaanden worden er theorielessen gegeven. Vraag aan je trainer tijdens trainingen en/ of trajecten altijd om uitleg als je iets snapt. Wedstrijdenzeilen is voor iedereen. Als je begint valt er genoeg te leren, maar ook als meer ervaren wedstrijdzeiler valt er bij ons nog genoeg te leren.

 

Wij hebben 4 verschillende boten waarin er wedstrijden worden gevaren.

Valken

Deze komen u wellicht al bekend voor. In de valken varen we verschillende soorten wedstrijden. Om de twee weken op donderdag varen wij als RSZV, bootjeswedstrijden. Verder worden er met valken ook weleens teamzeilenraces gevaren. Het verschilt met hoeveel mensen u aan boord gaat.

J22

Op de vereniging hebben wij 2 J/22’s. Op de J/22 vaart u met 4 mensen. De vorm van de races kunnen verschillen. Dit kan u lezen bij “soorten wedstrijden”. De boot beschikt over een spinnaker, een fok en een grootzeil. Tijdens de trainingen zal u worden uitgelegd hoe deze werken.

SB20

Sinds kort zijn wij in het bezit van een SB20. Deze boot is voor 3 of 4 mensen. Dat verschilt per jaar. Deze boot beschikt over een gennaker, fok en een grootzeil.

Laser

Op de vereniging hebben wij op het moment 4 lasers. Ook in deze zijn er losse trainingen en trajecten. Op het moment is er niet veel aanbod voor het wedstrijdvaren met de lasers. Er kunnen wedstrijden gevaren worden op de woensdagavond. Deze wedstrijden zijn gezamenlijk met de omliggende verenigingen, zoals de Maas, de RZV en de KZC.

 

Trajecten en trainingen

Zo, nu het duidelijk is welke boten we hebben is het handig om te weten hoe we in die boten leren zeilen. Wij hebben op de RSZV verschillende manieren om kennis onder onze leden te brengen.

Voor het halen van onze wedstrijdsleutel gebruiken wij veelal de J/22’s. Hierin zijn trainingen en worden trajecten in georganiseerd. Deze worden elke zondag 20:00 op de website gepubliceerd. Hier staat ook meteen de inschrijvingen voor deze trainingen. Als u en uw trainer denkt dat u klaar bent voor een sleutelexamen, dan kunt u zich inschrijven voor een sleutelexamen voor uw wedstrijdsleutel.

Voor de laser geldt hetzelfde principe. U vaart alleen zelfstandig in deze boot. Na het succesvol afronden van uw lasertraject, heeft u uw lasersleutel.

 

Soorten vormen van wedstrijden

Dan nu alle verschillende wedstrijden waaraan je kan meedoen. Je hebt drie wedstrijdvormen waarin wij als RSZV meedoen.

  1. Fleetracen. Fleetracen gaat per boot. Het verschilt per klasse boot hoeveel man daar aan boord zit. Bij fleetracen gaat het om het individuele resultaat. Je start en vaart het baantje. Hoe harder je vaart en hoe beter je finisht. Deze vorm van racen gebruiken wij bijvoorbeeld voor onze bootjeswedstrijden.
  2. Teamzeilen. Het woord zegt het al, doe je in een team. Het team bestaat uit twee boten van dezelfde klasse. Bijvoorbeeld dus allebei een J22 of allebei een valk. Je vaart per race tegen een ander team, ook bestaande uit twee boten. De bedoeling van deze race is dat je als team wint. Dit kan bijvoorbeeld door als eerste en tweede te finishen, als eerste en derde of als tweede en derde. Het teamresultaat geldt dus! Het is dus heel belangrijk dat als je voorligt niet heel hard wegvaart als je teammaat laatste ligt. Door middel van regels en tactiek ga je proberen je tegenstanders op te houden om toch nog te kunnen winnen.
  3. Matchracen. Het principe is eenvoudig: slechts 2 boten die tegen elkaar aantreden. De eerste die de finishlijn doorkruist heeft gewonnen. In werkelijkheid is het soms een stuk lastiger. Ook hier komen regels en tactiek weer om de hoek kijken. Het verschilt per wedstrijd in welke boot er gevaren wordt en hoeveel personen er aan boord zitten.

 

Wedstrijdteams

Op het moment hebben wij twee wedstrijdteams. Het campagneteam en het topteam. Het campagneteam vaart op de SB20. Het topteam op de J/22. Elk nieuw verenigingsjaar wordt er een nieuw team samengesteld. Dit team vaart samen de grote wedstrijden. Denk hierbij aan het EK, WK of de North Sea Regatta. Er wordt van hen verwacht dat zij dus ook meerdere malen per week trainen om het zo goed mogelijk resultaat te halen. Iedereen kan zich inschrijven voor deze teams. Na de inschrijvingen zal er een selectieprocedure volgen. Hieruit zal er een team worden gevormd. Er wordt hier niet alleen rekening gehouden met het zeilniveau, maar ook hoe iemand in een groep reageert of hoe iemand kan omgaan met stress.

 

Aanbod wedstrijden

Er zijn verschillende wedstrijden waar wij als RSZV aan mee doen.

Als studentenzeilvereniging zijn wij aangesloten bij de Nestor. Met deze organisatie varen wij de Nestor wedstrijden. Dit zijn wedstrijden die eens in de paar maanden plaatsvinden. De locatie en de klasse boot verschilt per wedstrijd. Onze tegenstanders? Dat zijn onze zusjes, andere studentenzeilverenigingen door het land.

Verder nemen wij deel aan landelijke wedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de Van Uden Reco of de regatta’s. In eerste instantie zullen onze wedstrijdteams hier in eigen boot als eerste naartoe gaan. Gelukkig hebben we nog een J/22 en connecties. Dit houdt in dat er vaak meer mensen mee kunnen naar de wedstrijden.

Daarnaast organiseert DMTRA (Dutch Match & Team Racing Association) winterseries. Deze bestaan uit matchracen en teamzeilen.

Net voor de winterstop en erna zijn er warming-up en cooling-down wedstrijden op de Braassem. Ook hier varen onze teams als eerste aan mee. Zodra er genoeg animo is, kan er een derde team meevaren.

Verder organiseert onze eigen Teamzeilencommissie elk jaar het ‘Nederlands Studenten Kampioenschap Teamzeilen’. Hier wordt op verschillende niveaus gestreden om de titel. De vorm van deze wedstrijd is teamzeilen. Hier zijn ook selectiedagen voor zodat je mee kan doen.

Tot slot niet te vergeten onze eigen bootjeswedstrijden. Deze wedstrijden vinden elke donderdagavond plaats. Eerst zal er een schippersmeeting zijn waarna iedereen van start gaat. De vorm van de bootjeswedstrijden is altijd fleetracen. Deze wedstrijden worden altijd in de valken gevaren. 

 

Conclusie

Op het moment is er genoeg aanbod om te leren wedstrijdzeilen. Wil u een keer meevaren of hier meer van meekrijgen? Lees dan de weekmail, houd de WhatsApp- groepen in de gaten en vraag de Commissaris Wedstrijden naar meer! Uw deelname wordt altijd gewaardeerd. Of u nou al jaren bezig bent of net begint.

logo-rszv-diapositief

BEZOEK

RSZV

Kralingse Plaslaan 113

3062 CD Rotterdam